Az 1700-as évek végétől a lakosság újratelepítésével fokozatosan gyarapodott Imrehegyen és a Duna-Tisza közi homokhátságon a szőlők és vegyes gyümölcsösök területe. Nagyban hozzájárult ehhez a Kalocsai érsekség, a káptalani birtokain (Imrehegy, Császártöltés) szorgalmazott fejlesztésekkel. Az Imrehegyi káptalani pince is így épült 1897-1903 között.

 Ehhez telepített a káptalanság 100, majd később még 100 hold szőlőt jellemzően fejművelésben és homokos területekre.

 

A főbb fajták Kövidinka, Ezerjó, Bakator (Erdei), Olaszrizling, Muscat Lunel. A Sárfehér, Pozsonyi fehér, Mustos fehér, Kadarka is elterjedt az 1948-as vérvörös fordulatig.

 

Ezt követően a szocialista nagyüzemi termelés és szemlélet telepedett rá a helyi szőlőművelésre. A régi fajták háttérbe szorultak, de telepítettek az 1960-as években még sok Kadarkát, Sárfehért, Piros Szlankát, Olaszrizlinget, az újabb fajtákból Kékfrankost, Rizlingszilvánit, kísérletképpen Traminit, Furmintot. A szakcsoportos időkben, 1970-es, 80-as években az intersp.fajták kerültek előtérbe, ami jól szolgálta ugyan a nagyüzemi termelést, de a jó minőségű borok készítését nem .
A legújabb magyar szőlő-nemesítési munkákból a Cserszegi F. fajtát, valamint borászatunk zászlós fajtáját, a Nektárt, az Irsai Olivért és a Generosát telepítik. A térség, jellemzően szélsőségesebb időjárással bír, ezért a Bianca és Aletta interspecifikus fajtákat is sokat telepítettek a helyben maradó ,itt boldogulni vágyó gazdák, borászatok.
A borászati technológia fejlődésével új bortípus jelent meg kb. 20 éve, a rosé. Ennek a borféleségnek nagyon sok a rajongója, fogyasztója, ebben is nagyon jó a borvidék és borászatunk is. Elsősorban Kékfrankosból, Pinot Noirból készítjük mi, de a Zweigelt és Kadarka is igen jó, gyümölcsös friss rozét ad. A nemzetközi elvárásoknak megfelelő reduktív technológia kötelező a mi borászatunkban is a fehér és rozé borok készítése során. Főbb elemei ennek a feldolgozásnak a must gyors elválasztása a törkölytől az oxigén minél nagyobb arányú kizárása mellett, a must mérsékelt vagy intenzív tisztítása és az ellenőrzött hőmérsékletű erjeszthetőség, ami által a fajta és a szőlő jellegzetes aromáit megőrizzük minél nagyobb mértékben a fogyasztók poharáig.

 

Fajtajegyek, aromák , teltség, íz-gazdagság, frissesség, ezek a legfontosabb jellemzők, amit borainkban mint „egy korty napfény”-ben szeretnénk megőrizni és megmutatni a borkedvelőknek.
A fentieken túlmenően alapkövetelmény a bortípusnak megfelelő tőketerhelés. Erre mondta egy nagyon jól ismert és elismert Szekszárdi borász kollégám, hogy
” a pince kulcsa a metszőolló” – Vida Péter, amivel teljesen egyetértek.

Borászatunk

A borászatunk Imrehegyen van, jellemzően fehér és rozé borokat készítünk. A boraink zöme birtokbor, így a Nektár, Cserszegi Fűszeres száraz, vagy a vörös fajták közül a Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, borkülönlegességekből a jégbor, Nektár késői szüret.
70 ha az összes termőterület, amiben megtalálható az Ezerjó, Kövidinka, Generosa, Sárfehér, Rajnai rizling, Tramini, Nektár, Cserszegi Fűszeres, valamint a Pannon Frankos, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Franc, Pinot noir vörös borszőlőfajták.
A szőlő művelésében a hagyományos kordon és egyes függöny mellett (előnyös a nagy melegben az önárnyékolás miatt) a fejműveléshez visszatérünk, mivel az öregjeink is ezt használták, és jó eredménnyel, biztonságosan tudtak termelni. Előnye még a jobb beérettség, és csak kézzel lehet szüretelni.
Egy kis elmélkedés:
A szőlőnövény a borvidékeken és bárhol, ahol ültetvényben van, kúltúrtáj -meghatározó, szemet gyönyörködtető látvány. Biztonságos termelés mellett helyben maradásra ösztönöz, megélhetést, boldogulást nyújt. Az egyik legjobb kultúrnövény a vidék megtartására a gyümölcstermelés és a kertészet mellett.

 

Pin It
5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Kövessen minket!

Elérhetőségeink

e mail cím: belaboraszat@t-online.hu

Mobil (Béla Zoltán): +36 20-938 6161

Posta cím: Imrehegy H-6238 Szarkás u. 56.

Küldjön üzenetet!

Térkép