Az izsáki Varga Árpád, a soltvadkerti páros Frittmann és Font, vagy a Hajós-Bajai borvidék vezetője Koch Csaba mellett Bács-Kiskun megye közepén mára egyre jobban befutó borászat jelent meg Béla Zoltán borász által az utóbbi években. Mint megtudtuk a 2011-es évet a brüsszeli aranyérem mellett egy új beruházással és az évjárathoz méltó remek borokkal zárják. Pár szóban érdeklődtünk Béla Zoltán borásztól, akinél utoljára 2008-ban jártunk.

Egy beruházás segítségével első lépésben 800 hektoliteres hűtött erjesztő kapacitást alakított ki magának az Imrehegyi Béla Borászat, aki ismét egy jóízű családi gazdálkodás jellegében végtére is a térség borászatának a jellegétadja Kiskunhalas és Kecel között elterülő térségben.

Az Imrehegyi Béla Borászat legismertebb szőlője a nektár, bár vélhetően ebből van a legkevesebb, mégis ez lett a borászat „marketing zászlóshajója”. 2008-ban beszéltünk róla először, azóta díjat, díjra nyer. Merre tart a nektár Imrehegyen?

A Nektárt bővítjük, hiszen abból mégiscsak egy hektár volt. Már telepítettünk tavaly is, és az idei telepítéssel együtt összesen már 2,5 hektár nektár szőlőnk lesz. A jövőben szeretnénk több kései szüretelésű bort készíteni, mivel ez év tavasszal megkaptunk a brüsszeli aranyérmet, ami magával vonta a megnövekedett megrendelést is. Én ma úgy gondolom, hogy 5-10 hektár mennyiségű nektár elérése lesz az ideális mennyiség.

Hány hektár szőlőről beszélhetünk Imrehegy kapcsán, illetve mennyire tudják integrálni a hegyközséget?

A hegyközségen mintegy 600 hektár szőlőültetvény található. Mi ebből a saját területünkön kívül jelenleg, mintegy 50 hektárt integrálunk. Tehát látszik, hogy a termés zöme „kimegy” a hegyközségből. Mi ezzel a fejlesztéssel egy jelentőset léptünk előre, ha figyelembe vesszük, hogy korábban 100 hektóliteres hűtőkapacitással rendelkeztünk. Én azt gondolom, hogy egy 2000-2500 hektoliter hűtőkapacitásig érdemes és egészséges fejleszteni a borászatunkat. Ennél a méretnél már maximálisan ki lehet használni a 10-14 napos erjesztési ciklusokat az augusztus elejétől október közepéig tartó szüreti időszakban.

Ez összességében egy távlati cél, ami előtt a piacot fel kell készíteni.

Az új erjesztő tér és borház építészeti jellegét tekintve az Imrehegyi pince motívumait hordozza. Kötelező volt a régi pince jellegét követni?

Ott dolgoztam jó pár éven keresztül, ahol maga hely is tetszett a pince építészeti stílusa, mag az elrendezés is tetszett, és ha eljutunk odáig, mert ez a terv, akkor már ugyan nem alápincézve, hanem ebben a borház jellegben építkeznénk tovább, mert úgy a borászat megítéléséhez csakúgy, mint a borok elfogadottságához és talán a hegyközség megítéléséhez is jelentősen hozzátesz.

2012. 01. 27.

Forrás: http://hiros.index.hu/gazdasag/portre/bela_boraszat-_a_dunebol_kitoro_imrehegyi_nektar.html

Pin It
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Kövessen minket!

Elérhetőségeink

e mail cím: belaboraszat@t-online.hu

Mobil (Béla Zoltán): +36 20-938 6161

Posta cím: Imrehegy H-6238 Szarkás u. 56.

Küldjön üzenetet!

Térkép