1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

„Tizenkilencre lapot húzok…” – mondja Béla Zoltán

2013.10.15. Imrehegyi szüreti körkép a sokszínű borásztól.
Béla Zoltánt és borait egyre kevesebbeknek kell bemutatni a boros publikum köreiben. A Duna Borrégiós borász Imrehegyen készíti borait, melyek híven mutatják be a Kunsági borvidék sokszínűségét. Az alföldi dűnék és dűlők szerelmesével beszélgettünk egy kis faggyal és esővel a háttérben.

„A 2013-as évjárat elsősorban a fehér és rozé boroknak kedvezett. Ugyanakkor az eddig kóstolt rozék is visszafogottabb illatúak. Talán a kékfrankos egy kissé kiugrik a többi közül, több aromája van, bár így is mérsékelt illat és zamat anyagokkal bír. Mi itt a pincészetnél több rozét is készítünk ebben az évben, zweigelt rozét, pinot noirt, kékfrankost és pinot noir-kékfrankos-cabernet sauvignon házasítást, így elég széles az összehasonlítási alap”- adja meg az alaphangot az imrehegyi borász. Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2013.09.04.
A napokban Ercsey Dániel kollégával kóstolgattunk kövidinkát, azután Pakson beszélgettünk szakmai körben a fajtáról, később békéscsabai söröző gazdájának ajánlhattam Béla Zoltán borzsákos kiszerelését, majd az egyik szegedi étterem tulajdonosa tette föl nekem a kérdést, honnan szerezhetne be jó kövidinkát.

Ma már többen jönnek ki szép kövidinkával: a Gedeon Birtok (Varga Árpád), Galántaiék, Fonték Soltvadkerten vagy Béla Zoltán Imrehegyen. Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2013.07.09. Tompa Imre borszakíró az Alföldről és az imrehegyi borászatról értekezik.

A Béla Borászat Imrehegyi dűlőkőn-dűnéken (75 hektár, 50 ezer palack) szupermodern technológiával törekszik a fajtajelleg kidomborítására érdekes szortimentjében, melyben riesling, nektár, ezerjó és pinot noir található, valamint kövidinka, cserszegi fűszeres, kékfrankos (rozé és primőr vörös), cabernet sauvignon és az olaszrizling jégbor. A Nektár 2011 intenzív virágcsokor, a komolyabb arcvonású, avaros, érett Riesling 2011-ben a távolból petroltónus integet, a visszafogott, csontszáraz, silleres kékfrankos tizenkettes rozé inkább férfiak öröme, a zárt, avaros, rózsillatot nyitó, édes-sós, karcsú Pinot Noir 2009 kiváló borocska, szelídebb, mint a dél-afrikai standon kóstolt vad, rozsomákszerű pinó, mely kiugrott a pohárból, konkrétan megharapta az ember orra hegyét, miközben füstöt és hússzagot árasztott (Hamilton Russel 2010). Szóval Béla Zoltán borai kiválóak, címkéi viszont nem tükrözik a borminőséget. Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2013.04.05. Csendes értekezleten ünnepelte meg tízéves jubileumát a Duna borrégió tanácsa. Nem is várhattuk, hogy a média majd szétszedi a sikertörténet szereplőit, mert a jól működő és stabil ügyek nem érdekesek. De a siker akkor is siker.

A három alföldi borvidék elöljárói 2002. február 20-án Mórahalmon (itteni szóhasználattal: Mórahalmán) határoztak úgy, hogy élnek a hegyközségi törvény azon rendelkezésével, miszerint „a hasonló hagyományokkal és természeti adottságokkal rendelkező, vagy egymással földrajzilag egységet képező borvidékek önkéntes társulással eredetvédelmi célból borvidéki régiót alkothatnak.” A folyamat motorja Sümegi József, a Hajós-Bajai borvidék és a Magyar Bor Akadémia elnöke, kovácsa pedig Kovács László, a Kunsági borvidék titkára volt. Illő megemlékezni a többi alapítóról is: Géczi Lajos és Kalmár István (Csongrádi borvidék), Sümegi Tibor (Hajós-Bajai borvidék), Katona István és Keresztes József (Kunsági borvidék). A borrégió létrejöttét miniszteri rendelet mondta ki. A Duna borrégió nevet 2004 óta szabadalmi oltalom is védi. Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2012.06.08. Béla Zoltánnal az imrehegyi Béla Borászat tulajdonos főborászával beszélgettünk az ünnepi pillanatokról, a gondokról, a feladatokról és az útról.

„Sok dolog történt azóta, hogy január végén átadtuk az új borászati üzemet és kóstoló helységünket itt Imrehegyen (http://elitbor.hu/hirek/Atado-unnepseg-Imrehegyen). Először is a február eleji fagy és az alacsony hőmérséklet nem kímélte a mi ültetvényeinket sem. Ahol lehetett, alkalmaztuk a szálvessző meghagyását, így reménykedünk még némi plusz termésben. A birtokborokat igyekezzük megoldani saját forrásokból, ám biztos, hogy szükség lesz szőlő felvásárlásra is, azoktól persze, akiknek megmaradt valamennyi” – rajzol egy nagy ívet az ünnepi pillanatoktól a nehézségekig Béla Zoltán. Tovább a teljes cikkre »

2. oldal / 4

Kövessen minket!

Elérhetőségeink

e mail cím: belaboraszat@t-online.hu

Mobil (Béla Zoltán): +36 20-938 6161

Mobil (Richter Roland): +36 20-278 5552

Posta cím: Imrehegy H-6238 Szarkás u. 56.

Küldjön üzenetet!

Térkép

Copyright © 2017 Béla Borászat.Minden jog fenntartva