1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2012.01.28. Béla Zoltán újra nagyot lépett előre. Az új borászati üzem és a kóstolóterem avatóján ott volt a Duna borrégió színe-java.

Béla Zoltánt a nektár tette híressé, ugyanakkor nem maradna fönn a neve a kiváló borászok között, ha nem készítene szép kövidinkát, rieslinget, pinot noirt vagy kékfrankost. Tegnap félszáz szakmabeli járta be az új üzemet, aminek homlokzata a környékbeli sváb parasztbarokk stílusát követi, majd szép sorban következtek a köszöntők. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében pályázott több mint százmillió forint és az önerő révén új fogadó garat, zúzó-bogyózó, szivattyú és komplett kóracél erjesztőtér kerülhetett a település jelképévé váló épületbe. Tovább a  teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

„Mi csak szeretnénk megmutatni, hogy milyen borokat tudunk készíteni ezen a vakolóhomokon” – csúszott ki Béla Zoltán száján egyszer a mentegetőzés, amikor rákérdeztek, hogy is van az, hogy egy Imrehegy nevű, vélhetően kunsági település határában olyan desszertbor születik, amely magasabb pontszámot kap az országos borversenyen a tokajiaknál.

De nem csak ez az egy bravúr kötődik a Béla Borászathoz. A 2009-es primőr kékfrankos is elbűvölte a fogyasztókat, mert újbortól ritkán kapni ilyen intenzív gyümölcsös komplexitást. És hát a csúcsbor édes nektár száraz párja is hódít mindenfelé a maga gazdag virágillatával, jó ivásával.

De ki is ez a Béla Zoltán? Kertészeti Egyetemet végzett, szorgalmas, mosolygós, jó kiállású borász, aki az édesapjától tanulta el az első fogásokat. Jókor, 1991-ben végzett, így nem került be egyik (bomlófélben lévő) nagyüzembe se, hanem egyből a nagybetűs Élet várt rá. A kis keceli birtokot mindig annyival bővítették, amennyit megkerestek a fővárosi termelői piacon, majd berendezkedtek Imrehegyen. 1998 óta van saját palackozójuk, ekkortól indultak el a gasztronómia felé is.  Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

2014.03.10.
Vörösbor kategóriában a sorrend: 1. Béla Borászat primőr kékfrankos (2013) 91,25 pont, 2. Koch Borászat kadarka (2012) 89 pont, 3. István Borház (Csengődi István) Kakasvér Cuvée 87,75 pont.

A késői szüretelésű borok szoros versenyét a Béla Borászat 2013-as olaszrizlingje nyerte 91,5 ponttal. 88,75 pontot szerzett és ezzel második lett a Béla Borászat ezerjója 2013-ból. A harmadik helyet a Kunvin (Ádám Gyula) érte el 87,75 ponttal, szintén ezerjóból készült borral, 2011-ből.

Kiemelkedően szerepelt a Gál Birtok: mind a négy induló tételük (2013-as olaszrizling, kékfrankos rozé, ezerjó és nektár-cserszegi cuvée) aranyérmes lett. Három aranyat és egy ezüstöt gyűjtött a Font Pincészet. A Béla Borászat a három arany mellé három ezüstöt érdemelt ki. Ádám Gyula mindkét bora (2012-es kékfrankos és 2011-es kései ezerjó) aranyat kapott. Tovább a teljes cikkre »

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

A Duna Borrégió kétségkívül legromantikusabb területe az Imrehegyen lévő Béla Borászat, akinek a vezetője Béla Zoltán (41). A mosolygóstekintetű borász talán alkatából adódóan a Bakonyi Károly által kifejlesztett Nektár szőlőből készült borára a legbüszkébb. Az Imrehegyi Káptalani pincében beszélgettünk:

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Az izsáki Varga Árpád, a soltvadkerti páros Frittmann és Font, vagy a Hajós-Bajai borvidék vezetője Koch Csaba mellett Bács-Kiskun megye közepén mára egyre jobban befutó borászat jelent meg Béla Zoltán borász által az utóbbi években. Mint megtudtuk a 2011-es évet a brüsszeli aranyérem mellett egy új beruházással és az évjárathoz méltó remek borokkal zárják. Pár szóban érdeklődtünk Béla Zoltán borásztól, akinél utoljára 2008-ban jártunk.

3. oldal / 4

Kövessen minket!

Elérhetőségeink

e mail cím: belaboraszat@t-online.hu

Mobil (Béla Zoltán): +36 20-938 6161

Mobil (Richter Roland): +36 20-278 5552

Posta cím: Imrehegy H-6238 Szarkás u. 56.

Küldjön üzenetet!

Térkép

Copyright © 2017 Béla Borászat.Minden jog fenntartva